Architectural Competitions

ElasticHouse

  • Addresses climate change using full circular economy principle
  • Built to Passivhaus standards with zero carbon plus units
  • All materials are recyclable
  • It’s the most sustainable kit-of-parts MMC building system
  • Deliverable in high volume
  • Designs that meet any architectural style
  • Eliminates snagging and defects

The aim is to develop a Zero Carbon Building, which is good for our planet and for future generations.

The design addresses modern day living and is Elastic in approach, as it is interchangeable, allowing for flexibility of choice. The house type is based on a standardised house chassis that provides various layout options, which can be changed over time. The building structure is future proofed, as it is adaptable in addressing variable household mixes. The external building’s visual appearance is dependent on the external colour of materials selected from the palette, allowing each house to have its own distinctive character within the architectural house style.

The houses are laid out back-to-back, facing the street. The green garden spaces within the development are accessed via the various pedestrian routes that cross the site in various directions, which are adequately lit at night, providing lighting for security. These garden spaces are gated with fob access control after hours for residential access.

Ecological diversity will be encouraged by planting trees and hedgerows around the site perimeters, providing a wildlife habitat. Soft landscaping consists of shrubs and flower beds in the front garden.

Rainwater harvesting is incorporated to store rainwater runoff and bathroom grey water, which is reused for flushing toilets and watering the garden. Surface water will be allowed to soak away through permeable surfaces. Photovoltaic panels to the main roofs are to provide power for lighting and are linked to a battery storage unit.

The houses have dedicated on-site private parking for electric vehicles, including recharging points that will encourage the use of ultra-low emission vehicles (ULEVs) and hybrids. The front garden area incorporates garbage recycling storage for bins and lockable bicycle storage.  On the public highway, there is provision of on-street car-pooling parking bays and recharging points.

The house layout is over three storeys and accommodates between 2 – 5 people, offering generous space for home working and other activities. The entrance lobby leads through into an open plan kitchen and living area. This area benefits from having a double height space, which is fully glazed, with an abundance of uplifting, natural daylight. It is overlooked from the upper floor gallery. The staircase leads up to the first floor with a (guest) bedroom with street views, a shower room and a home office / bedroom, with a projecting internal sun space. The home office overlooks the double height living area, with views into the garden. A separate staircase leads up to the second floor with a bedroom with a front terrace and street views.  The master bedroom, with en-suite, also has a rear terrace, with views over the garden and beyond.

         

 

Nature and FlexiWellbeing Centre

This visitor centre design concept is of a reptile resting on the edge of the lake. The nature reserve has a mixed habitat of ponds, seasonal flooded pools, reed beds, wildlife and woodlands.

Visitors approach the site either on the public footpath and cycle path, with pleasant views overlooking the lake, or they drive directly into the wooded car and coach park, which has 100 car-parking spaces and a drop-off area.

The new staff facilities, reception, shop, cafe and exhibition space are grouped closely together, so that staff can man and monitor them easily. The visitors and staff enjoy panoramic views over the wetland and beyond from the pavilions’ windows, outdoor decks and upper viewing decks. Rooflights ensure that the internal spaces are light and airy, and reduce the need for artificial lighting. The centre is fully wheelchair, pushchair and child friendly. The upper decks of the viewing tower are fully accessible by lift.

A separate purpose−built building is to be located away from the visitor centre, to facilitate additional staff, volunteers, training and equipment storage.

The sensitive design concept uses an innovative building method, which will have a minimal impact on the nature reserve and its surroundings. The construction phasing allows for the project to be assembled as a whole or as individual pavilions.

The scheme and its component parts can be extended in the future. They are easily adaptable and can be dismantled and removed for reuse, or reconfigured to serve other uses. The foundation is a modular screw-pile system, which will have minimum impact on the site’s ecosystem. When assembled, the building fabric will achieve low U-values, which will minimise running costs. The whole-life costing includes all the buildings’ capital costs, operational running costs and maintenance costs.

         

 

Multi Generation Garden Village

More people are now looking for ways of working remotely, and are prepared to move away from cities and contribute to developing new communities. Our multi-generation garden village responds with a vision for all ages, gender and cultures. These garden villages are located accessibly for public transport, and they will encourage the use of cycling and walking. The village will have its own clean air act that will encourage the use of ultra-low emission vehicles (ULEVs), and hybrids will be the preferred choice for residents and visitors. Plug-in charging points are provided at public or private parking spaces. Relatively high congestion charges are imposed to discourage the use of polluting vehicles.

The traffic calmed, tree-lined boulevards incorporate public seating areas and bicycle-parking stands. Covered canopies to the cycleways and walkways ensure all-weather protection, making it easy and comfortable to move around the village. The canopies are clear photovoltaic glass panels that generate green energy, which contributes to the running cost of providing LED street lighting, CCTV and the car charging points. The installation payback period is estimated to be 20 years. After that, profits gained from the green economy will be reinvested to reduce the community rates or service charge paid annually by householders.

     

 

Cotswold’s FlexiRural Housing

This is an adaptable design approach, for flexibility and modern day living, whilst addressing the local vernacular architectural style.

This terrace of FlexiRural houses, with its projection, breaks the norm for small development elevations. The larger houses are end terrace, which act as bookends on either side of the smaller mid terrace. Each house has its own distinctive identity by colour and differing external appearance, with a combination of the materials, stone clad and render, mixed subtly on the street elevation. All other elevations are stone clad and the boundary walls are made of dry stone.

The three-bed pitch roof house has a separate dining room on the ground floor, which overlooks the street, a separate kitchen and a living room with access to the rear garden. The bedrooms and family bathroom are located on the first floor. The master bedroom, with an ensuite, overlooks the street, while other bedrooms overlook the rear garden. Within the roof space is the home office or guest bedroom with an ensuite. The roof space is naturally daylight lit by a roof light and full height double glazed sliding doors. The roof terrace allows for panoramic views over the landscape and further afield.

The two-bed mono pitch roof house has a bedroom on the ground floor with a street view and a combined kitchen / living room with access to the rear garden. The first floor master bedroom with ensuite receives daylight from the roof light and has a window that looks onto the street. The home office is located off of the landing, with its window positioned to benefit the rear garden view. The landing has a double height space with a roof light and a glazed door leading onto the terrace.

There are landscaped garden options, encouraging an enhanced level of bio-diversity. These low carbon buildings address sustainable targets and can be developed into zero carbon houses.

       

 


phone:
Tel:     +44 (0)  203  195 3858
Mob:  +44 (0) 7852 484 395

email:
info@build-eco.com